Ucraina trage cu dinții de Kursk și așteaptă învestirea lui Trump. „Dacă vorbești cu americanii, principala concluzie este că începem de la ZERO”

Ucraina trage cu dinții de Kursk și așteaptă învestirea lui Trump. „Dacă vorbești cu americanii, principala concluzie este că începem de la ZERO”

În timp ce Ucraina se pregătește pentru întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, președintele Volodimir Zelenski și echipa sa se confruntă cu o sarcină care poate părea descurajantă. Este nevoie de recalibrarea abordării relațiilor dintre SUA și Ucraina, sub o administrație cunoscută pentru imprevizibilitatea sa. Eforturile de a stabili legături cu cercul interior al lui Trump sunt deja în desfășurare. Cu toate acestea, semnalele contradictorii venite de la cei din jurul lui Donald Trump arată că acest proces nu este deloc simplu.

În timp ce Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă, oficialii ucraineni lucrează în culise pentru a construi legături cu noua sa administrație, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din cercurile politice și diplomatice ucrainene.

Tabloul general prezintă tușe contradictorii. Nimeni nu își asumă părerile cu nume și prenume, iar declarațiile „pe surse” sunt la ordinea zilei.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a reușit să „deschidă anumite linii de comunicare” cu Richard Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, despre care se spunea că ar fi candidat pentru funcția de secretar de stat, dar Trump l-a numit – în cele din urmă – pe Marco Rubio în această funcție.

Semnale conflictuale din cercul lui Donald Trump complică, însă, încercările oficialilor ucraineni de a se conecta cu noua administrație, susține și Meduza.

„Unii susțin că Trump încă mai ține ranchiună față de Zelenski și Yermak pentru că nu l-au sprijinit pe deplin în timpul procedurii de demitere din 2020”, a declarat un oficial ucrainean.

„Dar Trump însuși a mulțumit public poporului nostru de atunci pentru poziția lor. Alții ne spun că nu va exista niciun sprijin, în timp ce Trump spune că totul va fi bine, că nu ne va abandona. Se simte ca și cum ar semăna în mod deliberat ambiguitate”, a mai spus oficialul.

Ucraina nu este o prioritate pentru Trump?

Alte surse susțin că Ucraina nu este o prioritate pentru Trump.

„În Ucraina, există această percepție că Trump se trezește și se culcă gândindu-se la noi. Asta e o fantezie. În acest moment, el este concentrat în proporție de 90% pe asamblarea cabinetului său. Restul de 10% este împărțit între chestiuni precum granița, imigrația, avortul, China și abia apoi, undeva în josul listei, Ucraina”, a spus un diplomat ucrainean.

Ukrainska Pravda subliniază că rapoartele din presă despre cercul apropiat al lui Trump reflectă această incertitudine. De la câștigarea alegerilor, Trump nu a făcut încă declarații semnificative cu privire la încheierea războiului Rusia-Ucraina și nu a prezentat detalii despre un plan de pace concret.

Un politician ucrainean cu „contacte în sediul lui Trump” a declarat jurnaliştilor că preşedintele ales al SUA nu are încă niciun fel de plan pentru război. Trump a obținut doar recent acces la informații și documente clasificate despre conflict, a spus sursa.

„Toate aceste informații remodelează în mod semnificativ înțelegerea situației reale. Deci, dacă a existat un plan, acum va trebui adaptat la realitate. Dar încă nu se pregătește nicio catastrofă”, a adăugat politicianul ucrainean.

O altă sursă apropiată echipei lui Zelenski a precizat că echipa de consilieri a lui Trump se așteaptă ca Ucraina să propună un scenariu „realist” pentru încheierea războiului.

„În acest moment, nu are rost ca Ucraina să-l preseze pe Trump, deoarece nu are o soluție. Și cu cât presăm mai mult, cu atât mai repede am putea ajunge la o soluție care nu ne place deloc”, a avertizat un diplomat ucrainean.

„Trebuie să dăm timp adevăraților noștri aliați să-i prezinte lui Trump perspectiva noastră”

O altă sursă diplomatică a declarat pentru Ukrainska Pravda că la nivelul conducerii Ucrainei ar trebui să se acorde prioritate menținerii unei majorități pro-ucrainene în ambele camere ale Congresului.

„Bipartizanitatea este mantra noastră. Trebuie să dăm timp adevăraților noștri aliați să-i prezinte lui Trump perspectiva noastră și să lucrăm pentru a-l aduce de partea Ucrainei”, a menționat respectiva sursă diplomatică.

Între timp, surse care au avut contacte cu echipa lui Donald Trump au declarat pentru Ukrainska Pravda că un grup de politicieni ultraconservatori care luptă pentru conducere în cadrul mișcării MAGA încearcă să-l influențeze pe președintele ales.

Se spune că acest grup îi include pe Donald Trump Jr. și Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, care comentează frecvent despre războiul Rusia-Ucraina.

„Fără Trump, nimic nu va merge înainte”

Donald Trump este cel care va lua, în cele din urmă, deciziile. Dar Partidul Republican nu este doar Trump și, cu siguranță, nu este doar „echipa tânără” a sa.

Membrii partidului tradițional sunt neliniștiți din cauza apariției în schemă a unor figuri precum Musk și ar putea apărea conflicte – mai ales având în vedere majoritatea republicană subțire atât în ​​Senat, cât și în Cameră, unde fiecare vot contează.

„Asta înseamnă că Trump va trebui să asculte cererile partidului”, a explicat o sursă din cercurile diplomatice din Ucraina. O altă sursă a adăugat că aliații Ucrainei printre republicani păstrează un profil scăzut până când Trump își va finaliza echipa, „pentru a nu atrage ura”.

„Dacă vorbești cu americanii, principala concluzie este că începem de la zero. Prioritatea noastră în acest moment este să evităm pașii greșiți și să nu exercităm prea multă presiune. Sunt mulți în cercul lui Trump care, să spunem, nu sunt aliații noștri. Trebuie să trecem iarna și să așteptăm inaugurarea, apoi să vorbim despre detalii”, a spus un oficial de la Kiev.

„S-ar putea să nu ne vedem ochi în ochi cu noua administrație Trump, dar Ucraina – singură – nu poate forța Rusia să se așeze la masa negocierilor. Ne lipsește pârghia de a-i speria sau de a-i forța să dea înapoi. Fără Trump, nimic nu va merge înainte. Deci, deocamdată, menținem cursul, ținem Kursk și așteptăm luna ianuarie”, a adăugat o sursă apropiată echipei lui Zelenski.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

PREMIUL râvnit de apropiații lui Putin. Copiii lui Șoigu și Medvedev, printre PRIVILEGIAȚI, alături de Patriarhul Kirill, oligarhi și generali FSB

„Pământ pentru pace”. Kremlinul își respectă agenda și nu face concesii: „Putin vrea să arate că America, NATO și Occidentul sunt slabe și indecise”

A apelat Moscova la o „ȘMECHERIE TACTICĂ” în cazul discuției telefonice dintre Trump și Putin? „Kremlinul ridică o perdea de fum”

Putin, între Teheran și Tel Aviv. Trocul militar cu Iranul nu a distrus, încă, PRIETENIA cu Netanyahu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor, ca premier mă voi...
Călin Georgescu, 'INTERZIS' pe Tik Tok. Contul său a fost anulat
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Mesajul lui Tudor Chirilă pentru votanții lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Miliardarul chinez Justin Sun și-a mâncat banana de 6 milioane de euro în fața jurnaliștilor:...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Destinații de vacanță "interzise". De ce turiştii nu mai sunt bineveniţi în aceste locuri
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Ajutor financiar de la stat pentru copiii peste vârsta de 6 ani. Ce condiții trebuie...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Iubire cu năbădăi: FEMEIA care l-a DOMINAT pe regele Carol al II-lea!
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie. Calculele pe care nu le știu angajații
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
Cine este Emilia Ghinescu? Povestea artistei care cucerește scena muzicii populare românești
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Constanța înainte de Primul Război Mondial: hotelurile din oraș rivalizau cu cele de la Nisa